Bulgaristan Vatandaşlık İşlemleri (1974 - 1978 Göçmenleri İçin)

1978 ve daha eski göçmenlerin BG vatandaşlık işlemleri:

Göçmen gelenlerin Bulgaristan vatandaşlığını geri alınması adına D tipi Visa, oturum izni ve daha sonra BG Vatandaşlığı için gereken evraklar:

  1. Bulgaristan’dan toplanacak evraklar:
  • Bulgaristan’dan doğum kağıdı (Akt za rajdane),
  • Bulgaristan’dan aile kütüğü (Semeen registir),
  • Bulgaristanda yaşarken bağlı olduğunuz belediyeden hangi anlaşmaya göre göç ettiğinize dair yazı.
  • Bulgaristan Adalet Bakanlığı’ndan Bulgaristan Vatandaşı olmadığınıza dair yazı.
  • Bulgaristan’da herhangi bir bankada adınıza açılmış en az 4.000 leva veya 2 000 € hesaba ait banka evrakı. Kaşeli, imzalı.
  • Bulgaristan’da yaşayacağınız ev ile ilgili belgeler (Tapu, yapılmış kira kontratı, Ev sahibinin BG kimlik kart fotokopisi).

Evraklar hakkında daha ayrıntılı bilgi ve danışmanlık için bizi arayın.

  1. Türkiye’den toplanacak evraklar:
  • TC Pasaportu. Minimum geçerlilik süresi 5 yıl olmalıdır.(Oturumun süresi T.C.pasaportu süresi kadar verildiği için)
  • Apostilli Sabıka Kaydı.
  • Apostilli isim denklik belgesi.
  • Apostilli Vukuatlı nüfus kayıt örneği.
  • Nufüs Cüzdan fotokopisi.

Yukarıdaki sıralı tüm evraklar tamamlandıktan sonra Bulgarcaya tercüme edilecek, Sofya Dış İşleri Bakanlığı tarafından onaylanacak.

Türkiye’de bağlı bulunduğunuz Bulgaristan Konsolosluğuna D Tipi vize (oturum) başvurusu yapacaksınız.

D visa ile Bulgaristana gidip oturum kartı çıkartacaksınız.

3 yıl sonra BG Vatandaşlığınızı geri alma hakkınız olacaktır.

Bütün bu evrakları toplamak, düzenlemek Size zor geliyor ise, zamanınız yok ise, Bulgarcayı unuttum bu evrakları toplayamam diyorsanız bizi ARAYIN

Bize Vekalet vermeniz durumunda Sizin adınıza tüm evrakları toplar, düzenler, D Visa başvurusu için uygun hale getiririz.

BG Konsolosluktan randevu alırız, D Visa başvuru esnasındaki mülakata eşlik ederiz.

D Visa ile Bulgaristan’dan alınacak oturum kartınız için başvuru yapmanıza yardımcı oluruz.

SIK SORULAN SORULAR:

  1. Babam Bulgaristan’dan 1951’de geldi BG Vatandaşlık hakkı var mı? Biz çocukları olarak BG vatandaşlığı alabilir miyiz, ne yapmamız gerek?

Babanız göçmen geldiği için BG vatandaşlığı alma yolu hukuken açık. İlk aşamada BG oturum (D visa) alacak. Üç yıl oturumu üst üste uzatır ise BG vatandaşlığını geri alma hakkı kazanmış olacak. Vatandaşlığını geri alınca çocukları da BG Vatandaşı olabilir.

  1. 1931’de dedem Türkiye’ye gelmiş. Vefat ettiğinde Bulgaristan vatandaşlığı da varmış. Bizim vatandaşlık hakkımız var mı? Babam öldü, annem hayatta. Vatandaşlık sadece hayatta olan kişilere verilebilmektedir. Siz anca mahkeme açıp dedenizin öldüğünde BG vatandaşı olduğunu ispatlayabilirseniz hukuki olarak önce baba veya anneniz (dede kimin babası ise) Bg vatandaşlığını geri alabilir. Daha sonra da Siz.

Hukuken mümkün olmak ile beraber bu çok uzun ve meşakkatli bir süreç.

  1. Babam 1978 göçmeni. Eski vatandaşlığı olan Bulgaristan Vatandaşlığını geri alabilir mi?

İlk önce BG D Visa, daha sonra BG oturum, 3 yıl sonra BG vatandaşı olma hakkı var.

Konu ile ilgili danışmanlık almak için BİZİ ARAYINIZ:

  1. 1964’te geldik. Bandırmaya yerleştirdiler. Babamın Türkiye ve Bulgaristan’daki doğum tarihleri ve adları farklı gözüküyor. Ne yapmamız gerek?

İsim denklik belgesi probleminizi çözer.

Babanızın değişik doğum tarihleri düzeltme davası açması gerekiyor. Biz bu konuda her türlü dilekçe ve danışmanlık hizmeti veriyoruz, ayrıca avukat tutmanıza gerek yoktur.

  1. 1985’te kaçak geldim, gelirken hiçbir belge getiremedim. BG vatandaşlığım hala duruyor olabilir mi? Vatandaşlık prosedürünü tamamlamam için siz yardımcı olabilir misiniz?

Kesinlikle olabiliriz. Bizi hemen arayın: 

  1. 1948’de mülteci olarak geldik. Benim, eşimin, çocuklarımın ve daha sonra torunlarımın Bulgaristan vatandaşlığını almak istiyorum, mümkün müdür? Prosedür nedir?

Süreç karmaşık olmak ile beraber mümkündür. İlk adım olarak BG’ den doğum kağıdınızı ve vatandaşlık numaranızı bulmalısınız. Yok ise yeni çıkartmalısınız. Bu ve bazı başka evraklar ile beraber BG Vatandaşlığınızı Sofya Adalet Bakanlığından sorgulatılacaksınız. Vatandaşlığınız düştü ise ilk önce D visa, sonra oturum sonra da BG vatandaşlığınızı alabilirsiniz. Vatandaşlığınız düşmedi ise çocuklarınız ve torunlarız 6 aylık gibi kısa bir sürede BG vatandaşı olabilir.

Bize Vekalet verin halledelim.

  1. Ben Bulgaristan vatandaşıyım. Eşim Türk vatandaşı, eşimi Bulgaristan vatandaşı yapabilir miyim?                                        

Eşlerde kanundaki uygulama farklı, BG vatandaşı ile evli Türk vatandaşına önce yıllık oturum daha sonra süresiz oturum ve 3 yıl sonrada vatandaşlık başvuru hakkı doğuyor.

Bu sürecin ilk adımı Türkiye’de yaptığınız evliliği Bulgaristan’da tasdiklemek. Bize Vekâlet vermeniz durumunda tüm işlemleri Sizin adınıza yürütüp sonuçlandırırız.

T.C doğumlu çocukların BG vatandaşlık işlemleri için